over kerfdier

Laatst bijgewerkt: 14 september 2023

Hi! Welkom op kerfdier, een blog over de kerfdieren die ik tegenkom in mijn tuin, en tijdens mijn reizen.

Het woord ‘kerfdier’ is een uit de gratie geraakt synoniem voor insect, wat voor mij eigenlijk een synoniem is voor eigenbelang, van het individu of van de groep. Ze negeren elkaar, laten anderen aan hun lot over en zitten elkaar dwars omdat het moet of gewoon omdat het kan. Maar ze zijn ook erg nieuwsgierig en zullen jou ook observeren, waarbij het soms lijkt dat er een interactie is. 
Ik ben op jonge leeftijd geïnteresseerd geraakt in insecten na het vinden van mijn eerste echt mooie insect tijdens een vakantie in Italië, een dode Muskusbok (Aromia moschata).

Mijn eerste insect: een Muskusboktor (Aromia moschata)

Sindsdien heb ik geboeid hun uiterlijk en gedrag geobserveerd. Regelmatig vraag ik me af wat ze doen en waarom, bijvoorbeeld als er één dagenlang op een plek zit zonder zich te verroeren, of als een bij lange tijd steeds opnieuw dezelfde nestgaten of bloemen bezoekt.

Aktiefoto met Heideblauwtje

Fotografie is een hobby van me en vind het leuk om het insectengedrag vast te leggen, wat de hoofdreden is om deze blog te onderhouden. Ik hou ervan om ze zoveel mogelijk in hun natuurlijke omgeving en zo dynamisch en karakteristiek mogelijk weer te geven, zodat de ‘persoonlijkheid’ van het individu naar voren komt. Maar je zult ook ‘lab’ foto’s aantreffen die in gecontroleerde omgevingen zijn gemaakt. Dit zal dan blijken uit de foto (bijvoorbeeld door de witte achtergrond) of door de tekstuele context (bijvoorbeeld bij kweken).

Op reis gaan is voor mij altijd weer een aanleiding om regelmatig de bush in te trekken en hun wereld onder te dompelen. Daarbij verzamel ik ook de dode exemplaren die ik vindt. Ooit heb ik wel insecten gevangen voor de collectie maar ze levend observeren is veel leuker en door de druk die geleidelijk aan op de groep is komen te staan vind ik dat als geïnteresseerde ook niet meer verantwoord. Het verzamelen is nu een sport geworden: het valt niet mee om de lokale speciaaltjes dood te vinden maar de aanhouder wint (soms).

Om meer insecten naar de tuin te lokken ben ik een paar jaar geleden begonnen de tuin aantrekkelijker voor ze te maken door het kweken en uitzetten van inheemse wilde plantensoorten. Met wisselend succes, mijn vingers zijn (nog) niet groen genoeg. Maar geleidelijk aan zie  ik wel grotere aantallen en meer diversiteit in de soorten in de tuin.

Mijn primaire doelgroepen zijn wespen en in bijzonder Graafwespen (Craborinidae), Metselwespen (Eumeninae) en Hongerwespen (Gasteruptiidae). Daarnaast hou ik een oog open voor bijen en vlinders gezien de druk die momenteel op deze groepen staat. Mijn favoriete insecten zijn bidsprinkhanen maar ondanks dat de aarde blijft opwarmen zal ik die met grote waarschijnlijkheid niet in de tuin tegenkomen…
Alle exemplaren zal ik trachten te determineren en van de gevonden dode exemplaren leg ik een tuinverzameling aan.

In deze blog vind je informatie over de bezoekende soorten, hun (opmerkelijke) gedrag en de dracht- en waardplanten die ze aantrekt. Daarnaast zullen bijzaken zoals de ontwikkelingen in de tuin en het resultaat dat dat oplevert, het collecteren van insecten en de preparatie methoden en fotografie e.d. besproken worden.

Mijn doel is om een onderhoudende en informatieve blog te maken die mogelijk bewondering kan overbrengen zodat we wat zuiniger omgaan met onze kerfdieren. Ik hoor graag wat je ervan vindt.

Zo, en nu ga ik die irritante vlieg doodslaan…

uit,
Olger