Nieuwe tuinsoort

Osmia caerulescens (Blauwe metselbij)♀︎

Nepeta sp. (Kattenkruid)

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023
tuin
soort


Vrij zeldzaam

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2019-VI-232019-V-24


Dit bijtje viel ondanks de geringe grootte toch erg op. 

Blauwe metselbij ♀︎ (Osmia caerulescens) op Kattenkruid (Nepeta spec.)

De bij vloog rond bij de bloemen onder het bijenhotel en ik zag direkt dat het iets ‘anders’ was dan de gewoonlijke bewoners die daar rondscharrelen.
De plompe gedrongen vorm met de enorme kop maken het een bijzondere verschijning. Na determinatie kwam ik op een vrouwtje van de Zwartgespoorde houtmetselbij (Hoplitis leucomelana), een zeldzame bij, wat vaak een indicatie is dat de determinatie niet klopt. Maar na dubbel checken en nog eens dubbel checken bleef het staan. Toch maar de hulp ingeroepen van het Waarneming.nl forum, en jawel een andere bij 😔: de Blauwe metselbij (Osmia caerulescens). Met dank aan Flor Rhebergen.

De fout bij het determineren was dat ik de buikschuier als wit had aangezien terwijl die in de sleutel [4] zwart wordt beschouwd…. 😳 ok… 🧐

Blauwe metselbij ♀︎ (Osmia caerulescens) zwarte buikschuier beharing

Ik vind het nog steeds een beetje lastig om de buikschuier zwart te noemen maar bij nadere beschouwing zie ik wel degelijk zwarte haren. De foto is ook niet super scherp, mogelijk zitten er ook wittige pollen in.
Maar de blauwe gloed en de enorme kop zijn wel duidelijk als ik de twee bijen naast elkaar zie op foto’s.

Blauwe metselbij ♀︎ (Osmia caerulescens)
Blauwe metselbij ♀︎ (Osmia caerulescens)

Dit is weliswaar een vrij zeldzame [3] bij maar desalniettemin vind ik het erg leuk en vooral een erg mooie bij. Het gaat mij er niet perse om dat een soort zeldzaam is maar vooral dat deze voor mij nieuwe soort naar de tuin is gekomen, een nieuwe tuinsoort wat weer een bevestiging is dat mijn schamele tuinproject toch effect heeft wat weer een buts positieve energie oplevert om door te gaan 😅

UPDATE 2020

Het vrouwtje is een regelmatige gast op Kattenkruid waar ze, zover ik tot nog toe geobserveerd denk te hebben, alleen voor nectar.

Blauwe metselbij ♀︎ (Osmia caerulescens) op Kattenkruid (Nepeta sp.)

Referenties

1 Nederlands Soortenregister

2 Waarneming.nl Forum, pag: Topic page: https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=455865.0

3 Reemer, Menno. "Basisrapport voor de Rode Lijst Bijen", EIS Kenniscentrum Insecten, Leiden

4 wildebijen.nl, "De Nederlandse bijen en hun relaties, overzicht van in Nederland en Vlaanderen voorkomende solitaire en sociale bijen (Apidea s.l.)"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *