Nieuwe tuinsoort

rupsen!

Lymantria dispar (Plakker)

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023


Algemeen

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2019-VI-02


Een zeer mooi rupsje zat verscholen op een klein plantje Look-zonder-look, het is de Plakker (Lymantria dispar) een Donsvlinder (Lymantriinae), een sub-familie uit de Spinneruilen (Erebidae) familie [1, 2].

Een algemene soort in Nederland maar een nieuwe tuinsoort die ik ook nog niet eerder had gezien.

Plakker (Lymantria dispar), rups (3e instar)

In eerste instantie vroeg ik mij af wat de rups op de Look-zonder-look deed omdat het boomsoorten, zowel loof- als naaldbomen, als waardplant heeft [2, 5] die wel in de buurt voorkomen maar niet in de tuin. Het blijkt echter dat appel een favoriet is van de soort [3] en het Look-zonder-look plantje staat onder een appelboom. Een nadere inspectie van die boom heeft echter nog niets opgeleverd.

Een andere vraag die altijd opkomt als ik een rups zie is welke instar het is, wat te bepalen is adhv het kopschild [6]. Het blaadje waar de rups op zit in de foto zit nog steeds aan de plant dus heb ik de afstand tussen bladnerven die de kop omsluiten gemeten wat ±3mm is. Op de foto is te zien dat de kop zelf ongeveer de helft is van die afstand en dat het waarschijnlijk een 3e instar betreft [4].

Plakker (Lymantria dispar), bepaling breedte kopschild adhv bladnerven

Een oranje mijt rijdt ter hoogte van de nek mee.

Plakker (Lymantria dispar), mijt

Literatuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *