Bijenhotel

Gasteruption erythrostomum♀︎

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023


Zeldzaam

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2016-VI-102015-VI-14


Een groep insecten die de bijenhotels zeer nauwlettend in de gaten houden zijn de Hongerwespen (Gasteruptiidae) waarvan er verschillende soorten op het hotel te vinden zijn.

Deze wesp is een vrouwtje Gasteruption erythrostomum. Deze soort heeft een middellange legboor, iets korter dan het achterlijf, een fijn gearticuleerd uiterlijk en een langere neus. Ook hebben de achterpoten en de punt van de boor een vanille witte vlekken1.

Hongerwesp ♀︎ legboor poetsend
(Gasteruption erythrostomum)

Het zijn parasieten en de vrouwtjes hebben allemaal een legboor waarmee ze eitjes leggen in de broedsels van bijen. Deze wesp parasiteert in ieder geval op Kleine klokjesbij (Chelostoma campanularum) en Grote Klokjesbij (Chelostoma rapunculi)2.
De verdikte achterpoten worden gebruikt om de legboor schoon te houden en in netjes op te bergen in de schede. De rode kleur die mooi past bij het metaalachtige uiterlijk is variabel en geen goed determinatie kenmerk3.

Foto genomen gedurende legboor poetsbeurt

Ik vind dit fantastische wespen om te zien. Hun uiterlijk heeft iets buitenaards, en wanneer ze vliegen doen ze dat in een opmerkelijke pose waarbij de achterpootjes in het velengde van het lichaam worden gehouden en de anderen strak tegen het lijf gedrukt. In combinatie met een opgeheven abdomen en de donker metaal grijze kleur doet dit lijken op een humanoïde alien in fancy ruimtepak. Helaas heb ik nog geen goede foto hiervan kunnen maken…. maar de foto hieronder geeft wel een goede indruk.

Zoekend naar bijennest om te infiltreren

 


Literatuur

1, 2, 3 Kees van Achterberg, 2013. "de nederlandse hongerwespen (hymenoptera: evanioidea: gasteruptiidae)"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *