Megachile sp. (Behangersbij)

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023


Onbekend

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2015-VIII-29


laatst bijgewerkt: 23/10/2015


Naast vlinders vliegen er vandaag ook veel anonieme bijen, wespen en zweefvliegen rond. Aaargh… determinatie van al deze diertjes kan nog wel eens een hele grote uitdaging gaan worden…

Op de Moeras rolklaver vliegt een Zandbij, althans dat denk ik.

Edit 13/ix/2015: Via het Waarneming.nl forum leer ik dat dit een Behangersbij is. Te herkennen aan de platte achterkant en met name de borstels eronder. Die borstels maken dit een vrouwtje. De behangersbij vrouw schuift het stuifmeel van voor naar achter op deze borstels en vliegt ermee naar het nest. Ik heb deze bijen inderdaad ook waargenomen bij het bijenhotel in de tuin. Ze vielen met name op door de fel oranje-gele kleur van het stuifmeel op hun buik.

Behangersbij ♀ (Megachile spec.) op Moerasrolklaver (Lotus pedunculatus)

Behangersbij ♀ (Megachile spec.) op Moerasrolklaver (Lotus pedunculatus)

De Moerasrolklaver en de Gewone rolklaver in mijn tuin zijn enorm populair bij de bijen en hommels. Ik vind de kleur ook prachtig warm geel, en de vorm van bloem is ook heel elegant. Aanrader!

Vanaf jui tot augustus zit er ook elk jaar een groepje Wolbijen die hier fanatiek op vliegen. Over Wolbijen later meer in een andere post, hier. De Behangersbijen wordt ook aangevallen door deze Wolbijen met de dood tot gevolg. Ik heb een van deze slachtoffers in mijn insectencollectie zitten.


 


Literatuur

1 Nederlands Soortenregister

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *