laatst bijgewerkt: 30/10/2015
WAARNEMING: 04-x-2015
Een onvoorziene twist of events heeft geleid tot de vondst van… jawel een Tijgerblauwtje rups !!!
Watskeburt?!
Ik wilde nog wat scherpere en gedetailleerdere foto’s hebben van de Lampides eitjes, dus had ik het plan bedacht om een aantal verrotte peulen uit de struik te halen om zo die eischalen die daar nog zaten te fotograferen. Deze peulen zijn dus echt verrot, zie ook foto met het doosje.
Ik had de peulen in dat doosje gedaan en notabene bekeken. Wat schets mijn verbasing als ik een dag later ( ! ) het doosje oppak om het mee te nemen voor de fotosessie… een rups. En jawel… de lang gezochte rups is dan toch daar. Dit akkefietje doet mij vermoeden dat there are more out there, woohoo!
Dit laat ook maar weer eens zien hoe voorzichtig je wel niet moet zijn bij die planten… Achteraf bezien was dit dan ook weer niet echt een briljante actie, maar ja had verwacht dat als er nog een levend was dat die de beste delen van de plant zou eten. Heb hem een verse peul gegeven (zie eerste foto) en daar knaagt ie nu de voegen uit.
Deze instar is op dit moment 8 mm, hij zal groeien tot ~14-15 mm en dan gaan verpoppen¹. Deze lengte zal hij normaal gesproken bereiken in 3.5-4 dagen¹.
Lees meer over het Tijgerblauwtje hier en over de ontwikkeling van de rupsen hier
Bronnen
¹www.butterflycircle.blogspot.nl/2009/09/life-history-of-pea-blue.html, by Horace Tan
Literatuur
1 Nederlands Soortenregister