Lampides boeticus (Tijgerblauwtje)

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023
tuin
soort


Zeer zeldzaam

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2015-X-032015-X-02


laatst bijgewerkt: 30/10/2015

WAARNEMING: 03-x-2018

Vorige week had ik een blad gezien op de Brede lathyrus dat is aangevreten en dichtgeplakt met spinsel. Omdat er ook een webje voor zat ging ik uit van een spinnetje. Het lukte me niet in het blad te kijken.

Vandaag nog een poging gedaan. Terwijl ik aan de voorkant probeerde licht naar binnen te krijgen en te zien of er iets in zat, zag ik aan de achterkant iets schichtig bewegen. Verrek… dat lijkt wel een rups!

rups of bastaardrups in dichtgesponnen blad

rups of bastaardrups in dichtgesponnen blad

Het rupsje kroop kort na deze foto weer terug het blad in om er niet meer uit te komen.

Helaas, dit is zeker geen Tijgerblauwtje, daar vorm en kleur heel anders zijn. Het zou een andere vlinder kunnen zijn. In de korte tijd dat ik het rupsje zag viel me met name de beweging van het beest op, dat best snel en schichtig was, wat me deed denken aan een bladwespen larve, een bastaardrups.

Zie hier voor de verschillen tussen rupsen en bastaardrupsen.

Grappig detail in de foto is het kopschild dat in het webje hangt. Het kopschild wordt ook tijdens het vervellen vervangen en als een maskertje afgeworpen.

Op de foto zijn alle verschillen niet duidelijk waarneembaar. Tja, helaas… behalve de details op de foto (nog) geen ander materiaal om een betere richting te geven. Ga proberen dat schildje te bemachtigen en een betere foto van de rups te krijgen.

Edit 10 oktober 2015: zie hier voor de analyse van het kopschild

Op een boon van dezelfde Lathyrus zit overduidelijjk rupsen vraat. Maar wederom biedt de foto geen uitsluitsel of er nog een rups in zit en wat het zou kunnen zijn. De plek wordt wel groter maar ik kan niet goed zien of dat door vraat is of door rotting.

vraat rups op brede lathyrus boon

vraat rups op brede lathyrus boon

Dus de opdracht voor deze week is beter beeldmateriaal verzamelen….


 


Literatuur

1 Nederlands Soortenregister

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *