teken van leven ?!

Laatst bijgewerkt: 24 maart 2022
WAARNEMING:
2015-X-032015-X-02

laatst bijgewerkt: 30/10/2015

WAARNEMING: 03-x-2018

Vorige week had ik een blad gezien op de Brede lathyrus dat is aangevreten en dichtgeplakt met spinsel. Omdat er ook een webje voor zat ging ik uit van een spinnetje. Het lukte me niet in het blad te kijken.

Vandaag nog een poging gedaan. Terwijl ik aan de voorkant probeerde licht naar binnen te krijgen en te zien of er iets in zat, zag ik aan de achterkant iets schichtig bewegen. Verrek… dat lijkt wel een rups!

rups of bastaardrups in dichtgesponnen blad

rups of bastaardrups in dichtgesponnen blad

Het rupsje kroop kort na deze foto weer terug het blad in om er niet meer uit te komen.

Helaas, dit is zeker geen Tijgerblauwtje, daar vorm en kleur heel anders zijn. Het zou een andere vlinder kunnen zijn. In de korte tijd dat ik het rupsje zag viel me met name de beweging van het beest op, dat best snel en schichtig was, wat me deed denken aan een bladwespen larve, een bastaardrups.

Zie hier voor de verschillen tussen rupsen en bastaardrupsen.

Grappig detail in de foto is het kopschild dat in het webje hangt. Het kopschild wordt ook tijdens het vervellen vervangen en als een maskertje afgeworpen.

Op de foto zijn alle verschillen niet duidelijk waarneembaar. Tja, helaas… behalve de details op de foto (nog) geen ander materiaal om een betere richting te geven. Ga proberen dat schildje te bemachtigen en een betere foto van de rups te krijgen.

Edit 10 oktober 2015: zie hier voor de analyse van het kopschild

Op een boon van dezelfde Lathyrus zit overduidelijjk rupsen vraat. Maar wederom biedt de foto geen uitsluitsel of er nog een rups in zit en wat het zou kunnen zijn. De plek wordt wel groter maar ik kan niet goed zien of dat door vraat is of door rotting.

vraat rups op brede lathyrus boon

vraat rups op brede lathyrus boon

Dus de opdracht voor deze week is beter beeldmateriaal verzamelen….


 


Referenties

1 Nederlands Soortenregister

11 gedachten over “teken van leven ?!

 1. […] Cette dent pointue que j’observe sur le fémur postérieur m’oriente vers le genre Monodontomerus. Les espèces de ce genre, qui en compte huit en France, parasitent des diptères, des lépidoptères ou d’autres hyménoptères, notamment l’osmie cornue. L’espèce Monodontomerus obscurus me paraît ici prossible, encore qu’elle soit bien difficile à distinguer de l’espèce Monodontomerus aeneus. […]

  • Bonjour, merci pour votre réaction!
   Oui M. obscurus et M. aeneus sont très similair. Ce spécimen a vu avec un expert néerlandais et nous pensons que les crêtes sûr le frenulum sembler présent ici. Cette caractère appartient à obscurus (et autre espèces). Il y a sept espèces dans les Pays-Bas, tous communs.

   bien à vous,
   Olger

 2. Hi! Nice website but this is Nomada fabriciana and not sheppardana.

  Best wishes
  Tjomme Fernhout

  • Thank you Tjomme for pointing this out, that is indeed the correct species. I’ve changed it accordingly.

   Kind regards,
   Olger

 3. Hartelijk dank voor deze voortreffelijke site.
  Ik ga onmiddellijk aan de slag om mijn betrekkelijk willekeurig opgehangen beuken schijven in hoogte te zoneren en een paar nieuwe hotels te maken van berkschijven. Ik kreeg de indruk dat berk het meest gewilde hout was in jouw aanbod. De expositie van mijn hotel(s) is zuidwest en daardoor mogelijk erg warm.Ik ga nu experimenteren met NO

  • Dank je wel voor de leuke reaktie!
   Warm is goed, de meeste van mijn hotels staan op zuid en die doen het goed bij bijen en wespen. De experimenten op Noord en Oost zijn specifiek voor bepaalde wespen en hebben dit seizoen nog niets opgeleverd, mogelijk volgend seizoen Ben benieuwd hoe jouw experimenten verlopen.

   Olger

 4. Is geen nimf maar een volwassen wants meer bepaald de slanke diksprietblindwants oftewel Heterotoma planicornis

  • Dank je wel Soepie! Fijn te horen dat de informatie en foto’s je bevallen!! insecten kan ik geen genoeg van hebben 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.