Agenioideus sericeus♀︎

Zygiella x-notata (Venstersectorspin)

Laatst bijgewerkt: 15 januari 2024


Vrij zeldzaam

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2023-VI-10


In de hal sleepte deze spinnendoder, Agenioideus sericeus [1], met een gevangen Venstersectorspin (Zygiella x-notata) [1]. Mijn aanwezigheid en mogelijk het feit dat ze in huis was, een onbekende omgeving, maakte haar erg nerveus. Steeds vloog ze weg om dan kort daarop weer bij de prooi terug te keren.

Op een moment greep ze de spin bij een voorpoot en begon aan een toer die eerst het toilet inging. Daar ging ze via de vloer de muur en weer helemaal terug via de vloer de hal in. De route vervolgde de muur richting tot ze het plafond bereikte en rust hield, met de spin nog stevig tussen de kaken geklemd. Wat ze niet meteen doorhad was de andere spin, een trilspin, die even verderop aan het plafond hing. Via de draden van diens ‘web’ die reikten tot de plek waar de wesp zich bevond, was ze gealarmeerd op haar aanwezigheid en begon zonder twijfel de afstand te dichten. Pas op het allerlaatste moment terwijl de spin haar poten openende in een grijphouding, en het lot van de wesp bepaald leek, reageerde deze koelbloedig door kalm weg te lopen, de muur af en de vloer op.

Kort daarop is ze via de open buitendeur weggevlogen en niet meer teruggekomen, de spin op het laminaat aan haar lot overlatend.

Agenioideus sericeus ♀︎, met Venstersectorspin (Zygiella x-notata)
Agenioideus sericeus ♀︎
Venstersectorspin ♀︎ (Zygiella x-notata)
Venstersectorspin ♀︎ (Zygiella x-notata)

Literatuur

1 Nederlands Soortenregister

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *