Ancistrocerus gazella♀︎

Laatst bijgewerkt: 20 december 2023


Vrij zeldzaam

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2023-VI-14


Elke waterbron in de tuin oefent een aantrekkingskracht uit op veel van de nestbouwende wespen die de vloeistof gebruiken bij de constructie van het nest. Graafwespen (Spheciformes) en Leemwespen (Eumeninae) maken verzamelde modder voor de constructie van tussenwandjes en nestafsluitingen mee zachter [Spradbery 1973], [eigen waarneming]. Metselende Spinnendoders (Pompilidae) gebruiken het vocht ook om verzamelde modder kneedbaar te maken, wat al begint bij de vindplaats van het bouwmateriaal zodat het makkelijk in een bal gevormd kan worden voor transport naar het nest in constructie [eigen waarneming]. Deze solitaire wespen verzorgen hun broed niet, maar van sociale plooivleugelwespen, die dat wel doen, is bekend dat het verzamelen van vloeistoffen toeneemt wanneer de broedcellen met larven gevuld zijn [Spradbery 1973], [Matsuura 1990]. Uit deze laatste groep zijn bij ons in de tuin met name Franse veldwespen (Polistes dominulus] zeer frequente verzamelaars van water.

Het bezoeken van sommige waterbronnen is echter niet zonder risico’s; een windvlaag of een plots verlies van balans of grip kan voldoende zijn om het insect in het water te doen belanden. Dat overkwam dit muurwesp vrouwtje Ancistrocerus gazella [Nederlands soortenregister],[Gereys 2016] dat ik redde uit een met water gevulde vaas waarin het lag te spartelen.

Ancistrocerus gazella ♀︎
Ancistrocerus gazella ♀︎
Ancistrocerus gazella ♀︎

Literatuur

Nederlands Soortenregister Nederlands Soortenregister

Spradbery 1973 SPRADBERY, J. Philip, et al. Wasps. An account of the biology and natural history of social and solitary wasps, with particular reference to those of the British Isles. 1973.

Matsuura 1990 Matsuura, Makoto & Yamane, Seiki. (1990). Biology of Vespine Wasps. 10.1007/978-3-642-75230-8.

Gereys 2016 Gereys, B. (2016). Vespidae solitaires de France métropolitaine: Hymenoptera: Eumeninae, Masarinae. Fédération française des sociétés de sciences naturelles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *