Bijenhotel

Uitbreiding bijenhotel: klei nestblok


Sinds een paar jaar bezoeken we de bollenvelden in Zeeland. Die zijn iets dichter bij huis en het is er niet druk. Bij die bezoeken viel me de leemachtige klei op waar de bollen in groeien. Zou het mogelijk zijn om er een bijenhotel mee te maken? Dit jaar heb ik twee emmers klei meegenomen met het doel het om te vormen tot een blok klei waar bijen en wespen in kunnen graven.

Om de klei zacht te maken zijn de emmers tot de rand gevuld met water en heeft de klei een paar weken zich volgezogen. Met de hand heb ik alle bonken fijn geknepen en harde delen als stenen, metaal e.d. eruit gehaald. Daarna is de kleiprut met een boormachine en mixer helemaal glad gemixt tot een stuc papje dat is uitgestort in een frame van oud tuinhout. Het water heeft gedurende een paar weken de tijd gekregen om eruit te lekken en te verdampen. Bij het uitharden is het blok gebarsten. Verder barsten is gestopt door de bak op de zij in de eindpositie op de foto te plaatsen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het nestblok hoog te hangen maar het gewicht van het geheel is dusdanig dat de houten constructie dat niet lang zal houden, daarom dat het nu op de top van de graafwespenheuvel staat.

Bijenhotel Sectie I, blok 2

De klei is nu vrijwel uitgehard. De eerste bewoner was een spin die in de brede breuk een plekje heeft gevonden. Verder wordt het blok dagelijks gebruikt door in ieder geval drie spinnendoders Auplopus carbonarius die de klei verzamelen om hun nesten mee te construeren. Hierover later meer.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *