Canon Extension Tubes


Tussenringen of Extension Tubes zijn één van de tools in de gereedschapskist van de macro fotograaf. Dit artikel gaat niet in op de achtergrond of toepassing van de tussenring, hiervoor verwijs ik graag naar het uitstekende artikel van Shuttermuse, maar focust op één specifiek aspect dat ik tot nog toe nog niet eerder had vernomen, t.w. antireflectie.

Het is bekend dat Canon tussenringen veel meer geld kosten dan die van bijvoorbeeld de populaire Kenko set, die ik zelf ook al vele jaren gebruik.
De laatste jaren heb ik zeer veel tijd en aandacht besteed aan het verbeteren van mijn macro fotografie wat vooral neerkwam op het verbeteren van het licht en vergroting van het onderwerp. Voor het laatste zijn tussenringen uitermate geschikt. Echter in combinatie met het flitslicht leverde dit een storende heldere vlek op in de foto. Met wat nabewerking kunnen de vlekken wel verwijderd worden, maar dit zijn toch weer extra handelingen en meer ongewenst gedoe.

Voorbeelden van een lichte vlek als gevolg van tussenring reflectie

In eerste instantie leek het dat de gebruikte witte achtergrond de boosdoener was, maar veranderingen in de opstelling losten het probleem niet op.
Een grappig Youtube filmpje met tussenringen in de hoofdrol, vermeldde terloops dat deze reflecties kunnen veroorzaken die als heldere vlekken op de foto zichtbaar kunnen worden en dat dit opgelost kan worden door de binnenkant te flocken, d.w.z. het bekleden van een reflectief oppervlak met een niet reflectief materiaal. Juist, laten we dat dan maar eens doen.

Diverse astrofotografie sites bevalen D-C-Fix Velours Black Velvet flock materiaal aan. Een paar uur nadat het zelfklevende materiaal was geleverd (twee rollen voor €21,-) waren de Kenko ringen voorzien van de antireflectie laag en bleken de heldere vlekken op de test foto’s inderdaad verdwenen.
Probleem opgelost, met de aantekening dat het materiaal op stress punten een beetje loslaat en zo nu en dan weer moet worden aangedrukt. Mogelijk waren de rollen oude voorraad daar de lijm niet super hechtend aanvoelt, of veroorzaakt de kleine diameter van de ring meer stress op de aanhechting, of heb ik het materiaal gewoon niet goed aangebracht.

Nu had ik onlangs nog een tussenring nodig en kocht voor de verandering een mooi geprijsde tweedehands Canon EF25 II. Tot mijn verrassing bleek deze ring al van binnen geflockt.
Voor mij is dit een belangrijk gegeven en vanaf nu koop ik alleen nog Canon tussenringen (onlangs nog een tweedehandsje aangeschaft). Ze zijn duurder dan alternatieven, zeker als ze nieuw worden gekocht, maar regelmatig wordt een goed tweedehandsje aangeboden voor de helft van de prijs. Dat is het voor mij zeker waard, macrofotografie is al tijdrovend genoeg zonder dit soort additioneel gedoe ✌️😅Literatuur

1 Nederlands Soortenregister

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *