Nieuwe tuinsoort

Bijenhotel

Anthophora plumipes (Gewone sachembij)♂︎

Laatst bijgewerkt: 14 oktober 2023


Algemeen

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2023-IV-212023-IV-18


Een paar dagen geleden viel mijn oog op een forse bij die Rozemarijn bloemen bezocht. In eerste instantie dacht ik met een Akkerhommel te doen te hebben, maar het gedrag, de vorm en het schelle geluid deden meer denken aan een vale grijsbruine wolbij. De gekleurde verzamelharen op de achterpoten maakten dit in ieder geval een vrouwtje.

De bij bleef op de bloemen terugkomen maar stelde mijn aanwezigheid niet op prijs; zodra ze me zag ging ze er vandoor. Het is me vooralsnog niet gelukt een bruikbare foto van haar te maken.

Terugkomend na een wandeling was de bij er weer en deed ik nog een poging maar wederom smeerde ze hem. Echter korte tijd later verraadde een schel gezoem haar terugkeer en prompt landde de bij op het bijenhotel. Ik kon nog net een paar foto’s maken voor die verdween in een nestgang voor een slaapplek. Bij het bekijken van de foto’s leek het een behangersbij man maar de antennen waren vreemd. Het blijkt een mannetje Gewone sachembij (Anthophora plumipes) [1] te zijn, een algemene voorjaarssoort en een nieuwe tuinsoort! Leuk dat beide geslachten aanwezig zijn. Hopelijk lukt het toch nog om mooiere foto’s van ze te maken, want op deze foto zijn de vreemd gevormde midden poten helaas niet duidelijk zichtbaar, evenals de kleuren op het gezicht.

Gewone sachembij (Anthophora plumipes) ♂︎

UPDATE: 22/04/2023

Het vrouwtje is vooralsnog niet meer teruggekomen, maar het eerste mannetjes heeft gezelschap gekregen van een tweede meer bruin gekleurde. Beiden gebruiken boorgaten met een diameter van 8mm of groter om te slapen. Ze zoeken ze al vroeg in de namiddag op wanneer de andere bijen nog bezig zijn met vrouwtjes zoeken of het bouwen van hun nest.
Het eerste mannetje is honkvast en heeft een voorkeur voor nestgangen in baksteen. Na enige tijd leek hij gewend te raken aan mijn aanwezigheid en lukte het om betere foto’s te maken.

Gewone sachembij ♂︎ (Anthophora plumipes), imago
Gewone sachembij ♂︎ (Anthophora plumipes), imago

Literatuur

1 Nederlands Soortenregister

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *