Het zijraam van ons huis biedt zicht op een Vlinderstruik die vooral dienst doet als voederstation voor de vogels. De oude struik is altijd in een boomvorm gesnoeid waardoor die een dikke stam met forse uitlopers heeft. Zo’n uitloper was jaren geleden na de winter afgestorven. Zoals bij de meeste struiken snoei ik die takken niet volledig weg maar laat de dikke onderkant zitten als potentieel nest substraat.
Dat bleek dit jaar wat op te leveren. Vanuit huis was er allerlei activiteit zichtbaar rond de dode uitloper. Diverse soorten graafwespen bleken op zoek naar nestlocaties in wat waarschijnlijk verlaten kevergangen zijn.
Voor dit vrouwtje Stigmus pendulus voldeden de gangen in ieder geval want ze was duidelijk bezig met het uitgraven van een boorgat. Het viel op dat de soort alleen op de in de schaduw liggende onderzijde van de uitloper naar nest gelegenheid zocht (weergegeven met een stippellijn in de foto boven rechts). Hoger gelegen zonniger boorgaten werden niet bezocht door Stigmus, maar wel door Crossocerus en Passaloecus.
Deze kleine soort is nog niet eerder waargenomen aanwinst voor de tuin, een nieuwe tuinsoort!
In ieder geval één mannetje vergezelde haar.
Literatuur
1 Nederlands Soortenregister