Chyromyidae indet.♀︎

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023
tuin
soort


Zeldzaam

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2022-VI-292022-VI-26


Op dezelfde plek waar ik eerder een mannetje Chyromya had waargenomen verschenen gedurende een periode van ongeveer twee uur vier Goudoogvliegjes vrouwtjes waarvan twee gelijktijdig. Welk genus is niet nader te bepalen, zie ook:

De grote vraag is waarom de vliegjes door deze specifieke plek worden aangetrokken. De omhoog groeiende uitlopers van de over de grond kruipende klimop bieden landingsplatforms waar ze stil op zitten, meestal met de kop richting de plant gepositioneerd. De massa van de plant die langs de muur groeit heeft hier een soort opening.

Goudoogvliegjes ♀︎♂︎ (CHYROMYIDAE), lokaties waar de vliegjes zijn geobserveerd. De pijl betekent diep in de plant.
Goudoogvliegjes ♀︎♂︎ (CHYROMYIDAE), hoofdlokatie waar meeste vliegen zijn geobserveerd

Af en toe vliegen ze op naar een ander blad of verdwijnen. Ze zijn erg schichtig als er een grotere wesp voorbij komt en verstoppen zich dan op de onderkant van het blad.
Eén vrouwtje dat diep in het duister van overhangende blader en twijgjes massa direct naast de klimop vloog leek langzaamaan de zijkant ervan te benaderen maar bleef er uiteindelijk vlak voor stil zitten. Hopelijk wordt dit mysterie binnenkort opgehelderd.

In dit specifiek stukje groen is nu een grappige situatie ontstaan daar het deze Chyromyidae vliegjes bevat, waarvan alle soorten zeer zeldzaam zijn, en de zeer zeldzame wesp Bethylus boops waarvan ik ook probeer uit te vogelen wat ze doen.

Wordt het observeren wel wat makkelijker door 😂

De foto’s laten drie exemplaren zien.

Chyromyidae indet. ♀︎, imago (exemplaar B)
Chyromyidae indet. ♀︎, imago (exemplaar A)
Chyromyidae indet. ♀︎, imago (exemplaar B)
Chyromyidae indet. ♀︎, imago (exemplaar C)
Chyromyidae indet. ♀︎, imago (exemplaar C)
Chyromyidae indet. ♀︎, imago (exemplaar C)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *