Nieuwe tuinsoort

Bethylus boops♀︎

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023
tuin
soort


Zeldzaam

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2021-VIII-08


Dit zeer kleine wespje vloog rond op het raam in huis. Het is een Kielplatkopwesp soort en op basis van de behaarde ogen [2, link] zeer waarschijnlijk de zeer zeldzame soort Bethylus boops [1] (zie ook hier). In afwachting van een validatie heb ik haar nog maar op Bethylus sp. gezet.

UPDATE: 2022/04/11

Expert Jeroen de Rond heeft de soort bevestigd als B. boops. Een hele leuke nieuwe tuinsoort!

Hij gaf aan dat de behaarde ogen niet uniek zijn voor deze soort en dat aspecten als vleugeladering ook belangrijk zijn.

Tevens wist hij te vertellen dat de soort wordt geassocieerd met klimop waar mogelijk de gastheren leven. In de tuin groeit veel klimop dus daar ga ik eens beter op letten, mede daar er nog weinig bekend is over de parasitaire relaties.

Bethylus boops ♀︎
Bethylus boops ♀︎
Bethylus boops ♀︎

De uitsnijding op het laatste sterniet [2] ontbreekt wat dit een vrouwtje maakt.

Op de onderzijde van het achterlijf zitten twee mijten. En sprekend over plastic vervuiling; ze heeft een kluwe kunststof draden aan haar linker achterpoot gewikkeld zitten. Ik heb getracht die eraf te halen, maar zonder succes.

Bethylus boops ♀︎


Literatuur

1 Nederlands Soortenregister

2 Waarneming.nl

3 Peeters, T.M.J., C. van Achterberg, W.R.B. Heitmans, W.F. Klein, V. Lefeber, A.J. van Loon, A.A. Mabelis, H. Nieuwen-huijsen, M. Reemer, J. de Rond, J. Smit, H.H.W. Velthuis, 2004. De wespen en mieren van Nederland (Hymenoptera: Aculeata). – Nederlandse Fauna 6. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, Leiden, knnv Uitgeverij, Utrecht & European Invertebrate Survey – Nederland, Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *