Bijenhotel:
Monodontomerus obscurus ♀︎

Laatst bijgewerkt: 20 januari 2022
WAARNEMING:
2021-VI-26

Deze mooie maar zeer kleine bronswespjes zijn regelmatig aan te treffen op de bijenhotels. Er zijn diverse op elkaar gelijkende soorten. Dit is Monodontomerus obscurus [1,2,3], (zie ook hier).

Monodontomerus obscurus ♀︎

Een andere algemene soort het dit geslacht, M. aeneus, is lastig te onderscheiden van deze soort. De verschillen zitten in de achterste deel van het scutellum, het frenulum.

Deze is bij M. obscurus gestreept [2,3] hoewel er ook ambigue exemplaren kunnen zijn [2]. Hier zijn de strepen op een bewerkte vergroting nog net te zien.

Monodontomerus obscurus ♀︎, frenulus gestreept

Een ander kenmerk betreft de lengte van de scapus (ls) die gelijk is aan de lengte vanaf het midden van de torulus (antenne inplant) tot aan de uiterste rand van het clypeus (lc) [2].

Monodontomerus obscurus ♀︎, lengte scapus (ls) = lengte center torulus – clypeus apicale rand (lc)

Een ander belangrijk kenmerk is de punten rij aan de uiterste rand van het frenulum die onderbroken is of niet [2,3]. Helaas is dat bij dit exemplaar niet goed zichtbaar op de foto.

Monodontomerus obscurus ♀︎, puntenrij frenulus onderbroken of niet

Referenties

1 Nederlands Soortenregister

2 Grissell, E.E.. (2007). Torymidae (Hymenoptera: Chalcidoidea) associated with bees (Apoidea), with a list of chalcidoid bee parasitoids. Journal of Hymenoptera Research. 16. 234-265.

3 Zerova, Marina & Seyogina, Lyudmila. (2002). A revision of Old World Monodontomerus (Hymenoptera, Chalcidoidea, Torymidae), Kiev, Ukraine, Institute of Zoology of NANU, Nauka-Servis Publisher, 1-74 pp. (in English language).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.