Bijenhotel

Pemphredon lugubris♀︎

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023


Algemeen

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2021-X-09


Dit vrouwtje Pemphredon lugubris [1] was duidelijk geïnteresseerd in de Koninginnekruid (Eupatorium cannabinum) staafjes in sectie II, nestblok 10 van het bijenhotel.

De reden voor haar interesse is niet duidelijk geworden. Vrouwtjes kunnen bijenhotels bezoeken om nestmateriaal te verzamelen zoals het merg uit plantenstengels [2]. Dat zou hier zeker het geval kunnen zijn, de soort is actief tot begin november [3] en overwintert als pre-pop [2,4].
Het zou mogelijk kunnen zijn dat ze hier ook op zoek was naar een nestplek daar de soort ook in plantenstengels nestelt, maar of dat ook voor kunstmatig aangeboden plantenstengel staafjes geldt heb ik geen referenties over kunnen vinden.
Een eventuele andere mogelijkheid dat ze hier op zoek was naar een rustplek of overnachtingsplek lijkt me minder waarschijnlijk omdat het nog aan het begin van de middag was, afgezien van het feit dat graafwesp vrouwtjes over het algemeen niet in bijen hotels overnachten. Van een andere Pemphredon soort, P. lugens, is bekend dat het vrouwtje in haar nest in aanbouw overnacht [2].

Pemphredon lugubris ♀︎
Pemphredon lugubris ♀︎
Pemphredon lugubris ♀︎
Pemphredon lugubris ♀︎

Ik heb haar gevangen voor identificatie, zie hier. Na vrijlating is ze niet meer teruggezien op het bijen hotel.

Pemphredon lugubris ♀︎

Literatuur

1 Nederlands Soortenregister

2 Breugel, P. van 2014. Gasten van bijenhotels. – EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden & Naturalis Biodiversity Center, Leiden.

3 Peeters, T.M.J., C. van Achterberg, W.R.B. Heitmans, W.F. Klein, V. Lefeber, A.J. van Loon, A.A. Mabelis, H. Nieuwen-huijsen, M. Reemer, J. de Rond, J. Smit, H.H.W. Velthuis, 2004. De wespen en mieren van Nederland (Hymenoptera: Aculeata). – Nederlandse Fauna 6. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, Leiden, knnv Uitgeverij, Utrecht & European Invertebrate Survey – Nederland, Leiden.

4 CRANSHAW, Whitney. Colorado Insects of Interest Fact Sheets authored by Whitney Cranshaw - Pemphredon Wasps. Colorado State University, 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *