Wespennest!

Ectemnius cephalotes♀︎

Picea abies (Tuinhout - Vuren)

Laatst bijgewerkt: 17 november 2023


Vrij zeldzaam

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2021-VII-18


Bij werkzaamheden in de tuin verplaatste ik een stapel oude planken tuinhout om de tegels eronder recht te kunnen leggen. Midden in de stapel was in één van de planken een gang geknaagd.
Na het verplaatsen van het hout wilde ik aan de tegels beginnen toen er een wesp aan kwam vliegen met een prooi. Ze landde op één van de tegels waar de planken hadden gelegen en begon te zoeken. Ze was duidelijk op zoek naar een nest en heeft een tijdje afwisselend rondgelopen en heen en weer gevlogen.

Toen ze even in de planten ernaast ging zitten kon ik haar met de prooi fotograferen. Een vrouwtje Ectemnius cephalotes met een vlieg.

Ectemnius cephalotes ♀︎
Ectemnius cephalotes ♀︎

Na een tijdje verdween ze om even later weer terug te komen zonder prooi. Daarop heb ik de plank waar het gat in zat toegankelijk gemaakt mocht dat haar nest zijn. Tevens heb ik alle andere planken gecontroleerd op nesten en vond ik er inderdaad nog eentje. Daar zat een wesp in die een beetje teruggetrokken in het gat naar me keek.

De andere wesp heeft een hele tijd rondom het andere gat gelopen en gezocht en is ook in het gat gekropen maar is het nest niet betrokken.

Ectemnius cephalotes ♀︎

Ik hoop nog meer activiteit op de planken te kunnen vastleggen.


Literatuur

1 Nederlands Soortenregister

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *