Ectemnius continuus♀︎

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023


Algemeen

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2021-VI-13


In de oude houtblokken trof ik een nest bouwend vrouwtje Ectemnius continuus [1] aan.

Ectemnius continuus ♀︎
Ectemnius continuus ♀︎, voor nest ingang

De nest ingang lag op grond niveau op de zijkant van het hout blok. Na verloop van tijd ging ze even verderop een tweede nest bouwen maar uiteindelijk heeft ze beide locaties verlaten.

Ectemnius continuus ♀︎, nest locaties

Ze was lange perioden in het blok hout aan het knagen en verscheen af en toe aan de uitgang om materiaal uit het nest te duwen. Ze deed dit afwisselend zowel achteruit met haar poten als vooruit met haar gezicht.

Ectemnius continuus ♀︎, nest bouwend
Ectemnius continuus ♀︎, nest bouwend
Ectemnius continuus ♀︎

Op een moment dat het vrouwtje even weg was van het nest passeerde er een vliegje dat onmiddellijk omdraaide en voor het nest landde. Het inspecteerde de opening en keek naar binnen. Na een kort moment ging het behoedzaam naar binnen om er luttele seconden later met gezwinde spoed uit het nest te sprinten, alsof ze zich realiseerde dat ze uit moest kijken. Daarna verdween ze.

Via het waarneming.nl forum blijkt dat het waarschijnlijk een dambordvlieg (Sarcophagidae) uit het geslacht metopia sp. is. Dit zijn kleptoparasieten op verschillende wespen en bijen waaronder ook graafwespen en specifiek Ectemnius [2,4]. Er wordt gesproken over een karakteristieke kijkhouding het nest in [2], wat deze vlieg hier vermoedelijk laat zien.

Metopia sp., bij nest in aanbouw van Ectemnius continuus

De vrouwtjes vlieg heeft een speciale ruimte in haar achterlijf waarin de eieren worden uitgebroed tot eerste instars die in het nest van de gastheer worden gedeponeerd. De larve zoekt vervolgens de voedselvoorraad van de gastheer op en zal die opeten. Het is onduidelijk of de gastheer larve verhongerd of door de vlieglarve wordt gedood [3].


Literatuur

1 Nederlands Soortenregister

2 WCISLO, William T. Host nest discrimination by a cleptoparasitic fly, Metopia campestris (Fallen)(Diptera: Sarcophagidae: Miltogramminae). Journal of the Kansas Entomological Society, 1986, 82-88.

3 Szpila, Krzysztof & Pape, Thomas. (2005). Comparative morphology of the first instar larva of three species of Metopia Meigen (Diptera: Sarcophagidae). Acta Zoologica. 86. 119-134.

4 POVOLNY, D. The flesh-flies of Central Europe (Insecta, Diptera, Sarcophagidae). Spixiana supplement, 1997, 24: 1-260.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *