Nieuwe tuinsoort

Bijenhotel

Spilomena troglodytes♂︎

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023


Zeldzaam

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2021-VI-08


Aan het einde van de dag bij het ondergaan van de zon, rond 19:20, observeerde ik een enkel passaloecus wesp die nog druk bezig was met het afsluiten van haar nest. Toen verscheen er een op het oog miniatuur versie van dezelfde wesp die duidelijk op zoek was naar een slaapplekje. Het moest haast wel een graafwesp zijn dus ik heb het beestje gevangen om beter te kunnen bekijken. Onder de camera blijkt het een mannetje Spilomena te zijn. Het kostte me nogal wat moeite om enigszins bruikbare foto’s te krijgen voor identificatie maar de aanhouder wint: een mannetje S. Troglodytes [1], een zeldzame soort maar wel de algemeenste van het genus Spilomena in Nederland [2].

Spilomena troglodytes ♂︎
Spilomena troglodytes ♂︎

De mannetjes van dit genus hebben mooi geel gekleurde gezichten.

Spilomena troglodytes ♂︎

Doordat de wesp hyperactief bleef en alleen korte momentjes stil bleef zitten lukte het niet de gewenste details vast te leggen. Een trucje dat vaak werkt is het schaaltje met de wesp een tijd af te dekken met een dikke doek zodat de wesp rustig wordt en stil blijft zitten. Dat werkte ook niet en dan rest de wesp met een fotosessie wekken in de ochtend. Als ik een wesp voor de nacht te logeren krijg leg ik altijd een watje suiker water in de behuizing zodat er te drinken is. Dus klaar voor de fotosessie verwijderde ik de volgende dag de doek en zat de wesp inderdaad stil, maar bleek bij nader bekijken ook aan het einde van zijn latijn. Ik heb nog getracht om hem vocht toe te dienen maar dronk niet meer en overleed kort daarop.


Referenties

1 Nederlands Soortenregister

2 KLEIN, Wim. De graafwespen van de Benelux. Jeugdbondsuitgeverij, Utrecht, 1996, 1-130. + KLEIN, Wim. De graafwespen van de Benelux: supplement. Jeugdbondsuitgeverij, 1999.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *