Bijenhotel

Wespenhotel


Op mijn bijenhotels heb ik nog niet veel Symmorphus en Ancistrocerus wespen mogen ontvangen. Van de week vertelde een mede waarnemer me dat op zijn bijenhotel deze wespen uitsluitend vliegen op een bepaald deel van het hotel. Het hotel bestaat uit drie blokken die aan elkaar gelijmd zijn met een kortere middel sectie waardoor er een overkapping ontstaat. In de uitstekende zijden van de buitenste blokken zijn gaten geboord waar de wespen op vliegen.
Op mijn bijenhotels heb ik niet van die overkappingen dus dat vraagt om een testcase.

Daarnaast was me vorig jaar opgevallen dat het oudste onderdeel van de bijenhotels er nog steeds het beste uitziet. Het is een stam die verticaal in de grond tegen de muur staat en waarin de nestgangen in de zijkant zijn geboord in plaats van op de kopse kant. De stam is vrijwel scheur vrij in tegenstelling tot de andere blokken die allen uit elkaar barsten en alweer aan vervanging toe zijn.

Ik ben dus direct aan de slag gegaan om een nieuw nestblok te boren waarbij de onderkant voor de wespen is bedoeld en met gaten in de zijkant.

Het blok is op een hoogte van 180-200 cm opgehangen, conform de nest hoogte voorkeur van Symmorphus en Ancistrocerus van 100-200 cm. De boorgaten hebben een diameter van 3, 4, 5 en 6 mm.

Ik ben super benieuwd of de wespen interesse gaan hebben 🤞😅

Als ik nog wat houtblokken weet te bemachtigen ga ik dezelfde situatie als bij het genoemde bijen hotel nabouwen.

Update 2021/05/23

Ik heb nog een stammetje gevonden dat precies breed genoeg is om onder het wespenblok te passen en ben gelijk aan de slag gegaan om het project af te ronden. Allereerst zijn de gangen geboord, wederom met dezelfde boorgat diameters.
Daarnaast zat ik te denken dat als de wespen mogelijk een voorkeur hebben voor nestblokken op het Noorden en/of Oosten en bij de andere waarnemer uitsluitend gebruik maken van de donkere overkapte delen, het wellicht helpt om het blok nog iets meer te verduisteren met een kap. De plankjes zijn eenvoudig weg te draaien om foto’s te kunnen maken en als het niets oplevert zal ik ze verwijderen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *