Missie: Graafwesp


Tot nu toe heb ik een groeiende lijst Graafwespen in de tuin mogen verwelkomen. Het overgrote deel daarvan zijn echter wel mannetjes. Om nog meer soorten naar de tuin te lokken en het bezoek van de vrouwtjes ook te bevorderen heb ik een aantal wijzigingen aangebracht in de tuin.

Graafwespenheuvel

Voor de in de grond nestelende soorten bedacht ik een Graafwespenheuvel te creëren als potentiële nest gelegenheid. Een zonnig op het zuiden gelegen stukje tuin heb ik tot ongeveer 40cm afgegraven en daarna volgestort met zand.

Mogelijk dat hier ook Zandbijen op af komen. Ben benieuwd.

Oud hout

Een paar oude stammen die van binnen mogelijk al te ver heen waren waardoor er geen ‘schone’ gaten in geboord konden worden heb ik op een tweetal plekken op de grond geplaatst voor de in hout nestelende soorten. Hopelijk gaan die op den duur als nestgelegenheid gebruikt worden, maar eerst moeten ze wat meer verrotten zodat de wespen erin kunnen knagen.

Dit zou moeten werken daar een paar oude reeds vervangen nestblokken die sinds twee jaar op de grond staan vorig seizoen een tweetal niet nader gespecificeerde vrouwtjes aantrokken.

Schermbloemigen

Om het geheel af te maken heb ik daarnaast wat schermbloemigen gezaaid zodat er ook meer foerageer mogelijkheden zijn voor wespen, t.w. Peen, Pastinaak en Venkel. Deze planten worden veel genoemd als nectar bron voor wespen. Ik hoop dat het zaad aanslaat, want mijn succes daarmee is nogal wisselend.

Wat mij betreft kan het nieuwe seizoen kan beginnen 🤞😊


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.