Pyrrhocoris apterus (Vuurwants)

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023


Vrij zeldzaam

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2021-II-172021-II-152021-II-07


De winter is vannacht gearriveerd en heeft het land onder een wit deken bedekt. Buiten zijn als het sneeuwt of heeft gesneeuwd vind ik altijd een bijzondere ervaring dus vanochtend gingen we ervan genieten. Nog geen tien stappen buiten laat het onderbewuste van zich horen door het detectie alarm te activeren: ‘kever’ echoot door mijn hoofd. Kijkend naar de grond ligt er een bekende vorm, geen kever maar een Vuurwants (Pyrrhocoris apterus) [1].

Deze was blijkbaar overvallen door het winterweer en heeft niet op tijd een schuilplaats kunnen bereiken. De volwassen dieren overwinteren [2].

Vuurwants (Pyrrhocoris apterus)

Het krijgt een plekje in de tuincollectie.

UPDATE: 2021/02/09

Ik had de wants meegenomen om aan de collectie toe te voegen en even opzij gelegd om wat andere dingen af te ronden. Tijdens de voorbereidingen om het op te spelden viel me op dat de antennes uitgestrekt waren zoals bij een levende wants. Wat nadrukkelijker observerend was nu ook duidelijk te zien dat een pootje langzaam, spastisch bewoog. Naarmate de dag voortduurde gingen meer pootjes zo bewegen, maar het maakte niet de indruk vol leven te zitten. De volgende dag lag ie op de rug te spartelen in het doosje waar het de nacht in had doorgebracht en eenmaal omgedraaid maakte het een goede indruk. Nu twee dagen later is de wants volledig hersteld en loopt rond dus zal ik als het warmer wordt een geschikt plekje in de tuin zoeken om hem vrij te laten.

Hier drinkt de wants water uit een watje.

Vuurwants (Pyrrhocoris apterus)

UPDATE: 2021/02/17

Alle sneeuw en ijs is weer verdwenen en de temperatuur is fors omhoog gegaan. De wants drinkt maar eet niet van suikerwater. Daar er verder geen voedsel is heb ik de wants uitgezet in de tuin bij Groot kaasjeskruid zodat het mogelijk wat kan eten.

Vuurwants (Pyrrhocoris apterus)

Literatuur

1 Nederlands Soortenregister

2 Aukema, B., Th. Heijerman & V.J. Kalkman 2016. Veldgids wantsen deel 1. – EIS Kennis­ centrum Insecten, Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *