‘Gasteruption assectator agg.’ achtergrond en definitie

Laatst bijgewerkt: 24 maart 2022


Gasterruption assectator aggregaat

In de in 2016 gepubliceerde paper van Niklas Johansson en Kees van Achterberg [1] beschrijven de auteurs drie Gasteruption soorten die voorheen als de soort Gasteruption assectator werden gerekend.

Wanneer er van een groep soort het vermoeden bestaat dat deze mogelijk verschillende soorten omvat spreekt men van een soorten complex, wat informeel ook wel als aggregaat wordt aangeduid [2].

Op basis van nieuw geïdentificeerde morfologische kenmerken blijkt dat Gasteruption assectator eigenlijk de volgende drie soorten betreft:

  • G. assectator
  • G. boreale
  • G. nigritarse

De verschillen tussen de soorten zijn in het veld niet te zien en alleen op goede foto’s zichtbaar. Als het niet mogelijk is om op basis van zichtbare kenmerken één van de soorten vast te stellen wordt een specimen op deze site vooralsnog gecategoriseerd als ‘Gasteruption assectator agg.‘ ipv ‘Gasteruption sp.‘ om deze achtergrond te verduidelijken.

Morfologische kenmerken

De soorten onderscheiden zich op een aantal morfologische kenmerken [1]:

KenmerkGeslacht
1Breedte hypostomale brug♀, ♂
2Vorm occipitale carina♀, ♂
3Sculptuur mesoscutum, coxae en kop♀, ♂
4Kleur gezichtsbeharing♀, ♂
5Beharing punt ovipositor schede (dorsaal gezien)
6Verhouding lengte ovipositor schede en achterscheen
7Vorm kop dorsaal
Gasteruption assectator ♀︎, Kenmerk 1: Hypostomale brug (H) en kenmerk 2: Occipitale carina (O)
Gasteruption assectator ♀︎, punt legboorsdcheden zonder opstaande haren
Gasteruption assectator ♀︎, kenmerk 6: lengte legboor schede 1,0-1,3x lengte scheen

In het veld zullen de kenmerken lastig herkenbaar zijn, met name kenmerken 1 en 2 zijn alleen in onderaanzicht goed toegankelijk en kenmerk 5 alleen onder voldoende vergroting. De andere kenmerken zijn in principe goed toegankelijk op goede scherpe foto’s.

Potentiële tuinsoorten (Krimpen aan den IJssel)

G. nigritarse is in het oosten en zuiden van het land aangetroffen [1] en lijkt daarmee een onwaarschijnlijke kandidaat als toekomstig tuingast.

G. boreale is in de buurt gevonden en lijkt daarmee een potentiële kandidaat tuingast.

G. assectator is aanwezig in de tuin.


Referenties

1 Johansson N, Achterberg C van (2016) Revision of the Palaearctic Gasteruption assectator aggregate, with special reference to Sweden (Hymenoptera, Gasteruptiidae). ZooKeys 615: 73-94. https://doi.org/10.3897/zookeys.615.8857

2 Sigovini, Marco & Keppel, Erica & Tagliapietra, Davide. (2016). Open Nomenclature in the biodiversity era. Methods in Ecology and Evolution. 7. 1217-1225. 10.1111/2041-210X.12594.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.