Nieuwe tuinsoort

Gorytes laticinctus♀︎

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023


Algemeen

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2020-VI-17


Een vrouwtje van de graafwesp Gorytes laticinctus [1,2], een nieuwe tuinsoort!

Gorytes laticinctus ♀︎

Deze wesp vereerde een paar dagen achter elkaar de tuin met aantal bliksembezoekjes. Ik kon het alleen op afstand zien maar door de groenige ogen in combinatie met de insnoering van het achterlijf dacht ik aan een Gorytes graafwesp. Op een volgende dag vloog ze plots langs me en landde in een bloempot. Ik kon nog net deze foto schieten voordat ze ze een in een scherpe U-bocht van uit de pot naar onder pot vloog en een moment later wegschoot toen ik een stap naar in haar richting deed.
De nogal slechte foto gaf voldoende informatie om tot de soort te komen maar ik toch een confirmatie gezocht op het Waarneming.nl forum, en jawel het klopt (zie bevestiging Flor Rhebergen)

Super leuk want dit genus stond op mijn wensenlijstje. De groep die hieromheen zit, zoals Lestiphorus, Agrogorytes, Hoplisoides, Harpactus,  vind ik leuke graafwespen om de vormen en vooral de intrigerend grote voetjes.


Literatuur

1 Nederlands Soortenregister

2 KLEIN, Wim. De graafwespen van de Benelux. Jeugdbondsuitgeverij, Utrecht, 1996, 1-130. + KLEIN, Wim. De graafwespen van de Benelux: supplement. Jeugdbondsuitgeverij, 1999.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *