Gasteruption erythrostoma [1] is een zeldzame soort maar is elk jaar in de tuin aanwezig op de bijenhotels. Vaak minimaal twee vrouwtjes en soms een mannetje.
Dit jaar, in 2020, heb ik tot nu toe (juni) vijf vrouwtjes en twee mannetjes gelijktijdig actief gezien.
Opvallend is het grote aantal Grote klokjesbijen (Chelostoma rapunculi) dat ook actief is in de tuin en op het bijenhotel ten opzichte van voorgaande jaren. Het is een soort die de voorkeur geniet van G. erythrostomum [2]. De vele C. rapunculi vrouwtjes zijn actief aan het nestelen en vullen het ene boorgat na het andere.
Zelfs een onpopulair commercieel insectenhotel dat ik ooit had gekregen en dat op een minder plekje in de tuin hangt wordt actief door de vrouwtjes gebruikt.
Ze nestelen in een klein vakje met horizontaal gestapelde riet stukjes. Ik heb niet kunnen waarnemen of ze in de rietstaafjes nestelen of ertussen. Ze gaan in ieder geval vrij diep naar binnen omdat de eerste lagen rietjes niet van de zijkant toegankelijk zijn.
Rondom het hotel hangen de mannetjes rond afwachtend op een kans om te paren met een vrouwtje.
Ook hier is de aanwezigheid van de bijen is ook de G. erythrostomum wespen niet ontgaan.
De G. erythrostomum vrouwtjes hangen continu voor de bijenhotels en houden de nestgangen nauwlettend in de gaten. Het is op die manier ook duidelijk waar de klokjesbijen nestelen.
Ik heb twee keer direct waargenomen dat een G. erythrostomum vrouwtje met vrije ovipositor een C. rapunculi nestgang inging, naar ik aanneem om een ei te leggen.

Gasteruption erythrostomum ♀, Chelostoma rapunculi nest infiltrerend
Hier houdt een ander vrouwtje een C. rapunculi nest in de gaten. Blijkbaar had de inwoonster dat ook in de gaten want opeens verscheen ze in de uitgang, waarop de wesp het hazenpad koos en even verderop ging zitten. Na enige tijd ging de bij weer naar binnen en prompt verscheen de wesp weer. Uiteindelijk is ze niet naar binnengegaan daar de bij wijselijk het nest niet verliet.

Literatuur
1 Nederlands Soortenregister2 van Achterberg, C., 2013. de nederlandse hongerwespen (hymenoptera: evanioidea: gasteruptiidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen, 39, 55-87.