Leucophora sp.

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023
tuin
soort


Onbekend

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2020-IV-272020-IV-20


Vliegen interesseren me niet bijzonder, maar deze viel op omdat zij (?) bijen die rond het bijenhotel vlogen op korte afstand schaduwde. Als de achtervolging werd afgebroken landde ze op de grond of een plantje laag bij de grond en zat dan op de uitkijk naar een volgende bij.

Het blijkt een bloemvlieg uit het genus LEUCOPHORA te zijn, wat een kleptoparasitaire groep vliegen is op bepaalde bijensoorten, o.a. ANDRENA, COLLETES [1] en HALICTIDAE [2]. De in literatuur genoemde soorten zijn alle in de grond nestelende bijen.
De vrouwtjes sluipen het bijennest in als de bij aan het foerageren is en leggen een of meer eitjes bij het door de bij verzamelde eten.

De bijen die hier werden gevolgd waren mannetjes Rosse metselbij (Osmia bicornis), Het betreft hier waarschijnlijk een gevalletje van misidentificatie omdat deze in grote aantallen aanwezig zijn en om de hotels heen krioelen. Ze volgt de bijen in een ruimte van ongeveer 1 meter hoog,

Ik ga nog eens observeren of ze ook vrouwtjes naar het bijenhotel nest volgt.

Leucophora sp.
Leucophora sp.
Leucophora sp.

Een ander specimen had zich in een uitkijkpositie geinstalleerd op een tegel vanwaaruit ze de laag langsvliegende bijen in de gaten hield en af en toe er eentje kort volgde.

Leucophora sp.
Leucophora sp.

Literatuur

1 LOONSTRA, Anne Jan. Waarnemingen aan Leucophora (Diptera: Anthomyiidae) bij bijennesten. Bzzz/HymenoVaria, 2010, 31.1: 22-23.

2 Polidori, Carlo & V, Michelsen & Nieves-Aldrey, Jose-Luis. (2015). Leucophora Satellite Flies (Diptera: Anthomyiidae) as Nest Parasites of Sweat Bees (Hymenoptera: Halictidae) in the Neotropics. Neotropical Entomology. in press. 10.1007/s13744-015-0301-x.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *