Een nieuwe tuinsoort: de sluipwesp Pimpla turionellae [1,2] (determinatie bevestiging door Fons Verheyde).
Deze duistere dame was aan het eind van de middag bezig met het belagen van wat uiteindelijk een nestje met twee rupsen bleek te zijn. Ze liep er continue omheen en overheen, om uiteindelijk haar legboor erin te laten zakken.
In het nestje zaten twee rupsen van de Appelstippelmot (Yponomeuta malinellus).
Het was een beetje een vreemde situatie omdat het nest vrijwel verdord was en er in de directe omgeving geen groene blaadjes zaten. De rupsen gebruiken de bescherming van het nest om van daaruit verse blaadjes te eten.
Ook de twee rupsen waren vreemd omdat er één veel kleiner was dan de ander. Normaal gesproken zitten de rupsen van de soort bij elkaar in een kluitje en ontwikkelen ze zich gelijktijdig. Normaal gesproken zijn er altijd een groot aantal rupsjes in een nestje, slechts twee had ik tot heden nog niet gezien.
Omdat de sluipwesp net een ei gelegd leek te hebben dacht ik het nestje op kweek te zetten, maar de rupsen aten niet en de kleine rups ging al heel snel dood. Nader onderzoek leverde geen eitjes op en daarop heb ik de grotere rups terug geplaatst in de appelboom.
In het nest hing ook een lege cocon van een niet nader geïdentificeerd insect.
Literatuur
1 Nederlands Soortenregister2 FITTON, Michael Geoffrey, et al. Pimpline ichneumon-flies. Hymenoptera, Ichneumonidae (Pimplinae). Pimpline ichneumon-flies. Hymenoptera, Ichneumonidae (Pimplinae)., 1988, 7.1.