Nieuwe tuinsoort

Agenioideus sericeus♀︎

Zygiella x-notata (Venstersectorspin)

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023
tuin
soort


Vrij zeldzaam

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2019-VIII-30


UPDATE: 2020/02/18

Waarneming.nl admin Hans Nieuwenhuijsen, expert op Pompilidae, geeft aan dat het hier niet metselspinnendoder Auplopus carbonarius betreft zoals ik had gedetermineerd maar een muurspinnendoder :

een vrouwtje Agenioideus sericeus [1,2], met gevangen Venstersectorspin (Zygiella x-notata, det. johanb).

Dit is een zeer zeldzame wesp in Nederland die voorheen alleen in Limburg [3] voorkwam maar die volgens Hans vermoedelijk naar het noorden oprukt. Deze wesp heeft een voorkeur voor de Venstersectorspin. Zie de observatie op Waarneming.nl hier.

Een zeer fraaie waarneming!! Alleen wel balen dat ik de soort niet meteen goed had. Achteraf gezien is zijn de verschillen tussen de twee soorten wel duidelijk.

Een mooi wespje dat ik nog niet eerder had waargenomen. Ze trok de spin over de grond maar helaas was ik afgeleid door een ander insect dat ik eigenlijk aan het volgen was en heb niet verder gezien wat ze met de spin heeft gedaan.

Auplopus carbonarius ♀︎, met gevangen Venstersectorspin (Zygiella x-notata)
Auplopus carbonarius ♀︎, met gevangen Venstersectorspin (Zygiella x-notata)

Referenties

1 Nederlands Soortenregister

2 NIEUWENHUIJSEN, Hans. De spinnendoders van Nederland (Hymenoptera: Pompilidae). Jeugdbondsuitgeverij, 2008.

3 Peeters, T.M.J., C. van Achterberg, W.R.B. Heitmans, W.F. Klein, V. Lefeber, A.J. van Loon, A.A. Mabelis, H. Nieuwen-huijsen, M. Reemer, J. de Rond, J. Smit, H.H.W. Velthuis, 2004. De wespen en mieren van Nederland (Hymenoptera: Aculeata). – Nederlandse Fauna 6. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, Leiden, knnv Uitgeverij, Utrecht & European Invertebrate Survey – Nederland, Leiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.