Bijenhotel

Ephialtes manifestator♀︎

Heriades truncorum (Tronkenbij)

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023


Vrij zeldzaam

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2019-IX-212019-IX-20


Dit Ephialtes manifestator [1] vrouwtje was bezig om eitjes te plaatsen in Tronkenbij (Heriades truncorum) nesten in het bijen hotel.

De nesten zijn door de Tronkenbijen afgesloten met een plug die bestaat uit een prop hars, versterkt met allerlei stukjes materiaal als zand en hout. E. manifestator gebruikt dan haar legboor om de plug te doorboren, echter in dit geval maakte ze veelvuldig gebruik van nabije scheuren in de houten blokken om zo bij de nesten te komen.

Ze stak voorzichtig de naaldachtige legboor in spleten en begon dan langzaam om haar as te draaien door zijwaarts te lopen. Af en toe wordt de naald een stukje omhoog gehaald of weer terug gestoken, zo aftastend om de juiste plek te vinden. De schacht, een soort foedraal dat uit twee losse helften bestaat die in elkaar gehaakt kunnen worden om één geheel te vormen, wordt daarbij omhoog gehouden.
Het legproces duurt over het algemeen lang.

Ephialtes manifestator ♀︎
Ephialtes manifestator ♀︎
Ephialtes manifestator ♀︎
Ephialtes manifestator ♀︎

Literatuur

1 FITTON, Michael Geoffrey, et al. Pimpline ichneumon-flies. Hymenoptera, Ichneumonidae (Pimplinae). Pimpline ichneumon-flies. Hymenoptera, Ichneumonidae (Pimplinae)., 1988, 7.1.