Nieuwe tuinsoort

Symmorphus crassicornis♀︎

Laatst bijgewerkt: 24 maart 2022


Zeldzaam

WAARNEMING:
2019-VI-01


Ik spotte dit kleine wespje op de schutting waar het hout laagjes wegschraapte voor haar nest, een vrouwtje dus. Het is een Deukmetselwesp (SYMMORPHUS) en wel een bijzondere: Symmorphus crassicornis [1,2,3]. Dit is een zeldzame soort in Nederland.

Ze schraapte het bovenste laagje van de schutting weg, ik neem aan omdat die laag wat verweerd is en daardoor makkelijker voor haar te gebruiken is. Het afgeschraapte materiaal rolde ze tijdens het schrapen op tot een bal. Als ze voldoende materiaal had vloog ze weg de tuin uit, dus haar nest was, helaas, elders. Elke keer als ze terug kwam begon ze op een nieuwe plek.

Ik had deze nog niet eerder gezien, een nieuwe tuinsoort!

Een erg mooi wespje met al die gele accenten.

Symmorphus crassicornis ♀︎
Symmorphus crassicornis ♀︎
Symmorphus crassicornis ♀︎
Symmorphus crassicornis ♀︎

Referenties

1 Nederlands Soortenregister

2 Peeters, T.M.J., C. van Achterberg, W.R.B. Heitmans, W.F. Klein, V. Lefeber, A.J. van Loon, A.A. Mabelis, H. Nieuwen-huijsen, M. Reemer, J. de Rond, J. Smit, H.H.W. Velthuis, 2004. De wespen en mieren van Nederland (Hymenoptera: Aculeata). – Nederlandse Fauna 6. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, Leiden, knnv Uitgeverij, Utrecht & European Invertebrate Survey – Nederland, Leiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.