Ancistrocerus gazella♀︎

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023


Vrij zeldzaam

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2019-VI-28


Een opmerkelijk tafereel op Muskuskaasjeskruid (Malva moschata).

Ik volgde dit kleine Muurwespje (ANCISTROCERUS), een vrouwtje Ancistrocerus gazella [1], dat rond een aantal kaasjeskruid planten vloog.

Ancistrocerus gazella ♀︎

Ze inspecteerde de bloemen en in eerste instantie dacht ik dat ze nectar wilde drinken, maar de bloemen die ze uitkoos waren nog dicht en ze had geen interesse voor de open bloemen. Op een van de dichte bloemen werd ze duidelijk heel opgewonden en liep heel snel heen en weer over de bloem. Ik begreep niet helemaal wat ze deed want ze beet met haar kaken in de bloem.
Aan de basis van de bloem knaagde ze een gat. Daarna liep ze naar de bovenkant van de bloem en beet herhaaldelijk in het blad, om vervolgens weer naar het gat toe te lopen en erboven in de bloem te bijten, en liep weer terug naar de bovenkant. Dit ritueel herhaalde zich nog enkele keren, gedurende 2 minuten. Toen sprintte plotseling een rups uit het geknaagde  gat die direkt door haar werd gegrepen.

Ze was dus op jacht en de methode die ze toepaste is als het uitknijpen van een lege tube tandpasta. Na dit tafereel waargenomen te hebben zag ik vaker muurwespen die duidelijk bloemen aan het inspecteren waren voor prooidieren. Echter vaker zonder succes dan met, het kost duidelijk moeite en het is niet eenvoudig voor de wespen om de rupsen te vinden.

De aktiefoto’s zijn niet echt geweldig gelukt door alle snelle bewegingen, volgende keer miscchien maar een filmpje maken.

knaagedeAncistrocerus gazella ♀︎ jaagt rups uit bloem rups
Ancistrocerus gazella ♀︎, met gevangen rups
Ancistrocerus gazella ♀︎ geknaagd gat

Literatuur

1 Determinaties muurwespen (Ancistrocerus) AHW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *