Nieuwe tuinsoort

Andrena barbilabris (Witbaardzandbij)♂︎

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2023


Algemeen

LOCATIE: Krimpen aan den IJssel, tuin

WAARNEMING:
2020-IV-052019-IV-24


In het voorjaar vlogen een aantal supersnelle zilveren schichten rond Groot kaasjeskruid. Ze zaten vrijwel nooit stil wat het maken van een foto bemoeilijkte. Deze foto heb ik snel genomen toen eentje even stil ging zitten op een blad. Helaas geen beste foto maar duidelijk genoeg om te herkennen om welke soort het gaat: de Witbaardzandbij (Andrena barbilabris) [1,2,3].

Het is een mannetje. De soort is herkenbaar aan de witte beharing en bandjes op het achterlijf [2,3].

De eerste keer dat ik deze soort heb waargenomen, een nieuwe tuinsoort!

Witbaardzandbij ♂︎ (Andrena barbilabris)

UPDATE 2020


Twee mannetjes zijn dit jaar aanwezig. Ze zijn snel en continue in beweging. Af en toe wordt er gestopt voor een pauze van een paar seconden en dat is het window of opportunity om een foto te schieten.

Ze zijn vaak te vinden vliegend in de zon dicht boven de kruidenlaag en rustmomenten worden vooral genoten op zonnige klimop blaadjes.

Witbaardzandbij ♂︎ (Andrena barbilabris)
Witbaardzandbij ♂︎ (Andrena barbilabris)

Referenties

1 Nederlands Soortenregister

2 Peeters, T.M.J., H. Nieuwenhuijsen, J. Smit, F. van der Meer, I.P. Raemakers, W.R.B. Heitmans, C. van Achterberg, M. Kwak, A.J. Loonstra, J. de Rond, M. Roos & M. Reemer 2012. De Nederlands bijen (Hymennoptera: Apidae s.l.). - Natuur van Nederland 11, Naturalis Biodiversity Center & European Invertebrate Survey - Nederland, Leiden.

3 wildebijen.nl, "De Nederlandse bijen en hun relaties, overzicht van in Nederland en Vlaanderen voorkomende solitaire en sociale bijen (Apidea s.l.)"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *