2016 (Bretagne – Normandië)

Laatst bijgewerkt: 4 maart 2024

FOTOVERSLAG: Bretagne - Normandië - 17 t/m 28 juli 2018


In de zomervakantie van 2016 zijn we met de familie naar West-Frankrijk geweest. De eerste helft in de buurt van de plaats Saint-Cast-le-Guildo in het noorden van Bretagne in het departement Côtes d’armor en de tweede helft was in de buurt van Saint-Aubin-des-Préaux in het zuid-oosten van Normandië in het departement Manche.

De meeste insecten deze vakantie waren waterjuffers, wespen en kevers. Bij die laatste zat zelfs het imposante Vliegend hert. Ook waren er een paar verrassend mooie vliegen, maar weinig soorten vlinders.
Bij thuiskomst bleken er best wel een grote hoeveelheid mislukte foto’s tussen het eindresultaat te zitten. Ik had deze vakantie veelvuldig de 420mm combinatie gebruikt, die bestaat uit een 300mm lens met extender, wat op een eerdere trip best goed had uitgepakt. Ook zaten een onderwerpen vaak ver verwijderd en was het lastig om dichterbij te komen. Op zich werkt deze combinatie maar het heeft wel consequenties voor de beeldkwaliteit, en met name in lager licht situaties met groter diafragma. Ik schiet digitaal en heb de resultaten in het veld beoordeeld, maar blijkbaar niet goed genoeg. Nou ja, aldoende leert men. Wel jammer want er zaten wel een paar leuke soorten tussen zoals de Bosbeekjuffer (Calopteryx virgo), Roodoogjuffer (Erythromma najas) en Boletenzwartlijf (Diaperis boleti).

Van alle bezochtte locaties zijn het meest vermeldenswaardig als insecten-bron:

  1. Saint-Cast-le-Guildo
  2. Fougères
  3. Cap Fréhel

 

Saint-cast-le-guildo (camping Chateau de galinee)

De camping lag in het platteland met in de buurt bossages en watertjes die bereikbaar waren vanuit de camping. Op de camping zelf vlogen opvallend veel Kolibrievlinders (Macroglossum stellatarum) die ook sommige camping gebouwen binnenvlogen… en daar dan het loodje te legden. Ik heb er een paar kunnen verzamelen voor de collectie.

De eerste avond viel al op dat er veel nachtvlinders waren die op het licht afkwamen, vooral kleinere formaten en de toch wel spectaculaire Bonte bessenvlinder (Abraxas grossulariata). Ook een Grote glimworm man kwam op het licht af. Zijn potentiële partner(s) heb ik niet kunnen vinden.

Noctuidae spec.
Bonte bessenvlinder (Abraxas grossulariata)
Witte schaduwspanner (Lomographa temerata)
Grote glimworm ♂︎ (Lampyris noctiluca)

In de camping lag een grote visvijver die algemene waterjuffers (Lantaarntje) maar ook een hele grote blauw-groene libel die echt opviel door zijn omvang. Doordat ie nooit rustte en alleen een paar keer opdook heb ik deze niet kunnen fotograferen.

De visvijver gaf toegang tot een kleine omringde weide waarin wat Bont zandoogjes (Pararge aegaria) ronddartelden, de oranje variant aegaria.

Lantaarntje ♂︎ (Ischnura elegans)
Bont zandoogje ♂︎ (Pararge aegeria aegeria)

En er waren twee soorten Smalboktorren (Lepturinae) die op bloemen foerageerden, de Zwarttip-smalboktor (Paracorymbia fulva) en de Geringelde smalbok (Rutpela maculata).

Zwarttip-smalboktor (Paracorymbia fulva)
Geringelde smalbok (Rutpela maculata)

Ik verliet de weide en trok het bos in en kwam al struinend in een grote open plek waar een weide, laag en hoog struikgewas en jonge bomen met elkaar streden voor ruimte. Hiertussen hadden verschillende soorten insecten een thuis gevonden. In een gedeelte met heel hoog en dicht begroeide grassen zaten onder andere het Landkaartje (Araschnia levana) in donker 2e generatie kleed, wat de eerste keer was dat ik deze vlinder in levende lijve had gezien. De Bonte bessenvlinder zat hier nu in de struiken.
In het meer open lage begroeiing zaten Vijfvlek-sint-jansvlinders (Zygaena trifolii), Zwervende pantserjuffer (Lestes barbarus) en Groot dikkopje (Ochlodes sylvanus). De pantserjuffer viel op door zijn heldere vlekken op de vleugelpunten. Het was de eerste keer dat ik er eentje zag en op dat moment gaven de vlekken het iets magisch alsof het daar niet thuishoorde. Het insect was erg oplettend en verplaatste zich geruisloos bij iedere voorzichtige stap van mij in zijn richting. Het dikkopje was ook oplettend maar bleek goed toegankelijk en niet onder de indruk van mijn aanwezigheid op korte afstand.

Vijfvlek-sint-jansvlinder (Zygaena trifolii)
Groot dikkopje ♂︎ (Ochlodes sylvanus)
Zwervende pantserjuffer (Lestes barbarus)

Op een kruid zaten twee grote fel licht turquoise met gele en zwarte vlekken gekleurde rupsen, open en bloot. Het zijn rupsen van de Helmkruidvlinder (Cucullia scrophulariae). Erg mooi. De vlinder die hieruit komt is zelf niet echt spectaculair.

Helmkruidvlinder (Cucullia scrophulariae)
Helmkruidvlinder, rups (Cucullia scrophulariae)

Vlakbij het huisje dat we bewoonden stond een bossage met loofbomen waarvan de stammen vol zaten met honderden Roodpootschildwantsen (Pentatoma rufipes) in alle stadia van vervelling.
Het grappige was dat toen ik een paar dagen later nog een keertje ging kijken ze vrijwel allemaal weg waren. De bomen moeten goed voedzaam geweest zijn.

Roodpootschildwants (Pentatoma rufipes)
Roodpootschildwants (Pentatoma rufipes)
Roodpootschildwants (Pentatoma rufipes)
Roodpootschildwants (Pentatoma rufipes)

Achterin de camping lag een open veld dat gebruikt werd om oud hout, stenen en dergelijke te dumpen. Ook lagen hier bergen van generaties gemaaid gras die een vaste vorm hadden gekregen door alle planten en kruiden die erop groeiden en waar veel insecten in vertoefden. Op de bloemen deden veel Fraaie schijnbokken (Oedemera nobilis) zich tegoed aan stuifmeel. Deze soort had ik nog niet eerder gezien. De dikke dijen van de mannetjes zijn erg opmerkelijk, zeker met die metallic groene coating. Ook de dekschilden zien er chic uit met hun spits toelopende achterkant en opstaande ribben. Heel mooi ook al zijn ze vrij klein. De diertjes zaten helemaal onder de stuifmeel dat ze gulzig naar binnen werkten.

Fraaie schijnbok ♂︎ (Oedemera nobilis)
Fraaie schijnbok ♂︎ (Oedemera nobilis)

Ook het Oranje zandoogje (Pyronia tithonus) deed mee met verschillende exemplaren. Deze vlinder was overal aanwezig deze vakantie.

Oranje zandoogje (Pyronia tithonus)

Bij het huisje trof ik een Argus vlinder (Lasiommata megera) die zat te zonnen op de grond.

Argus vlinder (Lasiommata megera)

 En op een middag werd een boom die in de haag rond het huisje stond, bezocht door een Vliegendhert (Lucanus cervus) mannetje. En nu we het toch over grote kevers hebben: eerder vond ik een platgestampte Lederboktor (Prionus coriarius) op een pad in een drukker gedeelte van de camping. Zonde.

Vliegendhert ♂︎ (Lucanus cervus)
Lederboktor, dood (Prionus coriarius)
Vliegendhert ♂︎ (Lucanus cervus)

Fougère

Fougère is een grote oude vestingstad met veel muren en een slotgracht en een riviertje, een echte ridderstad. Het leuke is dat het stadsbestuur overal in de stad natuur heeft aangelegd in de vorm van wilde bloemen weidjes en rietveldjes bij het water. Allemaal kleine stukjes maar die wel druk werden bezocht door leuke soorten juffers: de Blauwe breedscheenjuffer (Platycnemis pennipes) en de fantastische Bosbeekjuffer (calopteryx virgo). De foto’s van de Bosbeekjuffers zijn helaas niet geweldig, maar ik heb ze toch erbij gedaan voor het idee… zelfs op een slechte foto komen de juffers er toch nog goed vanaf!

Blauwe breedscheenjuffer ♀︎ (Platycnemis pennipes)
Bosbeekjuffer ♀︎ (Calopteryx virgo)
Blauwe breedscheenjuffer ♂︎ (Platycnemis pennipes)
Bosbeekjuffer ♂︎ (Calopteryx virgo)

En ook hier een ontmoeting met een Vliegendhert mannetje!

Vliegendhert ♂︎ (Lucanus cervus)

Cap fréhel

Cap Fréhel was deze vakantie de mooiste lokatie waar we zijn geweest. Een echt fantastisch kustlandschap met steile kliffen en een rauw natuurlandschap dat de glooiende kustlijn bedekt. De grond bestaat vooral uit harde rode zandsteen met daarop grassen en een soort stekelige heide. Echt vlijmsherp. De planten bedekken de kustlijn voor een groot gedeelte en er zijn daarom wandelpaden doorheen gemaakt. De heidevelden werden geflankeerd met hoge kruiden. Hiertussen zaten vooral Oranje zandoogjes.
Maar het gebied werd met name bevolkt door Bijenwolf (Philanthus triangulum) en de daarop parasiterende Goudwesp Hedychrum rutilans

Bijenwolf ♂︎ (Philanthus triangulum)
Hedychrum rutilans ♀︎

De Bijenwolven zaten op en rondom de paden, waar de vrouwtjes vooral de grond peilden op zoek naar een geschikte graafplek. De Bijenwolf is een graafwesp die bijen vangt, en die samen met een eitje in een gegraven gang in de grond begraven. De bij dient als voedsel voor de larve.

Bijenwolf ♀︎ (Philanthus triangulum)

Het uitzoeken van een graafplek  was blijkbaar nog geen makkelijke taak gezien de tijd die de wesp eraan besteedde. Af en toe zag je haar dan op haar zij half de grond in verdwijnen om er dan weer uit te komen en het even verderop te proberen. En na enige tijd kwam ze weer terug naar het vorige gat.

Bijenwolf ♀︎ (Philanthus triangulum)
Bijenwolf ♀︎ (Philanthus triangulum)

De mannetjes hingen rond tussen de grassen langs de paden en vliegen kleine stukjes rond. De Bijenwolf heeft een opmerkelijk vertraagde manier van vliegen.

Ondertussen worden de gravende wespen vaak gadegeslagen door een goudwesp, daar die weer parasiteert op de Bijenwolf larven. Wanneer de bijenwolf wegvliegt komt de goudwesp direct het gat inspecteren. De vrouwtjes zijn erg mooi rood metallic gekleurd met een beetje groenig-blauw plekken, wat fraai oplicht in de zon. Bij de mannetjes is de thorax groenig-blauw metallic gekleurd en het achterlijf rood metallic.

Hedychrum rutilans ♀︎

Er vliegen in dit gebied erg veel van die goudwespen. Ook meer richting de kliffen waar vrijwel geen Bijenwolven zijn, vliegen veel exemplaren solitair dicht boven de grond en landen regelmatig om een en ander te inspecteren.

Bij de kliffen zag ik ineens dit vreemde wezen rondscharrelen. Ik had het nog niet eerder gezien en vermoedde dat het om een mier ging, maar wel een vreemde en heel erg harige. Het diertje was ruim anderhalve centimeter en hield er een flink tempo in.

Grote mierwesp ♀︎ (Mutilla europaea)

Na dieper graven bleek het om een wespensoort te gaan, de mierwespen (Mutulidae).  Deze familie wordt ook wel fluweelmieren worden genoemd, wat gezien het uiterlijk een zeer toepasselijke naam is. De vrouwtjes zijn vleugelloos en scharrelen over de grond. Ze parasiteren op hommels.

Cap Fréhel was een erg mooi gebied dat ik nog wel een keertje wil bezoeken (mede gezien het grote aantal mislukte foto’s…. aaargh)

 

De tweede lokatie waar we een huisje betrokken, was in Normandië bij Saint-Aubin-des-Préaux. Toen we hier arriveerden viel me al meteen op dat de berm vol zat met geel-zwarte rupsen op kruiskruid. Dus dat was veelbelovend. Echter tijdens mijn eerste expeditie was ik door mijn rug gegaan en daarmee was het wel klaar met de fotografie hier.

Sint-jacobsvlinder, rups (Tyria jacobaeae)

Gedurende ons verblijf hier heb ik nog wel rondgelopen, en vond daarbij tijdens een van die wandelingen onder een boom de eetplek van een vogel. Verspreid over een kleine oppervlakte lagen een heleboel Vliegendhert koppen van zowel mannetjes als vrouwtjes, die allemaal mee zijn gegaan voor de collectie.
Op een van de uitstapjes in de buurt naar het dorpje Gratot wat een kasteeltje met een unieke uitstraling herbergt, kwam ik nóg een Vliegend hert tegen, een vrouwtje dit keer, en de mooie Spaanse vlag (Euplagia quadripunctaria), een dagaktieve nachtvlinder uit de Spinneruilen (Erebidae) familie.
Dat waren tevens de laatste waarnemingen van deze erg fijne vakantie!

Vliegendhert ♀︎ (Lucanus cervus)
Spaanse vlag (Euplagia quadripunctaria)
Vliegendhert ♀︎ (Lucanus cervus)

fotogallerij Bretagne – Normandië

 

Chrysididae spec.

Afbeelding 2 van 15

 

 

 

les Sept Îles (off topic, geen insecten)

In Bretagne hebben we ook een bezoek gebracht aan de vogel kolonies van les Sept Îles. Schitterend! Zoveel zeevogels en een giga aantal Jan-van-Genten. Er waren zelfs twee Slechtvalken. Dit was een erg mooie ervaring en zeer aanbevolen mocht je in de buurt zijn. 

Vogel kolonie les Sept Îles
Jan-van-gent (Morus bassanus)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *